忆当年……一封开斋节祝福短讯 让李宗伟和他化敌为友 | 中國報 China Press
  • 告别式
  • 中国报 ChinaPress
    新冠肺炎疫情追踪
    拥抱2020

    忆当年……一封开斋节祝福短讯 让李宗伟和他化敌为友

    (吉隆坡25日讯)发文送上开斋节佳节祝福,马来西亚羽球名宿拿督李宗伟回忆,多年前一封“开斋节快乐”的祝福短讯,让他和一名印尼球员化敌为友。



    趁着周日的开斋节佳节,李宗伟在个人社交媒体发文说,虽然自己并非伊斯兰教徒,但他认为,开斋节确实是全大马人民都很期待的节庆,并分享了自己儿时在开斋节的美好回忆,包括到友族邻居或亲友家拜访,以及各种的美食。

    (李宗伟Instagram截图)
    (李宗伟Instagram截图)

    其中,他更分享了自己在10多岁时,如何和一名印尼球员化敌为友的一个小故事。

    没有点名这印尼球员究竟是谁,李宗伟说:“我还记得,在10多岁时,我和这名印尼球员有点误会。”

    “难说谁对谁错,但在场上碰面时,总会特别火爆、不服气。”

    “但在开斋节时,队友建议我传送祝福短讯给他,我就发送了短讯祝他开斋节快乐,说就好像羽球一样,一起重新开始,原谅所有有意或无意的过错。”

    “从那时开始,直至现在,我们依然是好朋友。”

    尽管因为新冠肺炎疫情的影响,大家在今年得度过很不一样的开斋节,无法如往常般庆祝,但李宗伟希望大家都能保持乐观、耐心。“我知道大家兴致都没那么高,因为今年佳节受到了疫情的影响。”

    “但今年的忍耐,将获得回报的是,让我们的子孙在未来的多年,都还能享受佳节的喜庆,就如过去多年一样。”

     

     

    View this post on Instagram

     

    Walaupun saya bukan beragama Islam dan tidak berpuasa, tapi saya rasa Hari Raya mmg hari yang dinanti-nantikan oleh semua warganegara. Time sekolah baru start penggal, cikgu akan terangkan cuti-cuti perayaan dan cuti semester tahun tu. Budak-budak hafal terus tarikh Hari Raya, Tahun Baru Cina, Hari Gawai, Keamatan, Deepavali dan Christmas. Tarikh-tarikh tulah yg ada chan dibawa ibu bapa pi jalan. Masih ingat zaman kecil-kecil, time Raya mak bapa akan bawa pi open house saudara beragama Islam dan rumah jiran-jiran Melayu. First house tu tak kisah rumah siapa, confirm ada rendang ayam, serunding, sambal sotong dan ketupat. Bestnya. Ada lagi Kuih batik! Aduhai, kluar air liur terpikir… Then petang-petang, ikut jiran Melayu main mercun. I ingat mercun Cina power, pergh melompat I tgk meriam mercun dia. Dia kata meriam dia mesti kena power sebab nak jaga maruah kampung kita! Memang seronok. Itu time dulu ya kekawan, budak-budak skarang jgn main mercun, bahaya! Time masuk sekolah sukan, time Raya kantin akan sediakan hidangan raya special. Rombongan ramai-ramai berbaju raya serbu open house jurulatih. Itu semua kenangan terindah. I ingat masa saya belasan tahun, ada selisih faham dgn pemain Indonesia sorang. Tak sure saper betol saper salah, tapi jumpa jer di gelanggang, pandang panas jer kita dua, mmg tak puas hati. Tiba time raya, teammate nasihat I hantar mesej raya kepada dia. Saya pun msg, “Selamat Hari Raya. Macam sukan badminton, kita restart kosong-kosong pak. Maaf zahir dan batin”. Dari saat itu sampailah sekarang, kami masih berkawan baik. Kawan-kawan semua, saya faham semua berasa sedih sebab Raya kali ini mungkin terjejas disebabkan coronavirus. Saya hanya boleh menasihatkan semua agar bersabar. Kesabaran tahun ini bakal dibalas dengan kenikmatan perayaan hari raya tahun-tahun kelak untuk anak-cucu kita, sepertimana kamu menikmati suasana raya time dulu-dulu. Saya, @wongmewchoo dan dua anak lelaki @kingstonleekc @terrance_leekj ingin mengambil kesempatan ini untuk mengumpul sepuluh jari, meminta ampun serta mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang meraikannya. Seperti sukan badminton, kita restart ya…. Kosong-kosong.

    A post shared by Datuk Wira Lee Chong Wei (@leechongweiofficial) on

    *本網站有權刪除或封鎖任何具有性別歧視、人身攻擊、庸俗、詆毀或種族主義性質的留言和用戶;必須審核的留言,或將不會即時出現。