得知中风 放下工作 网红从隆飞丹 载老友就医 | 中國報 China Press
  • 告别式
  • 中国报 ChinaPress
    新冠肺炎疫情追踪

    得知中风 放下工作 网红从隆飞丹 载老友就医

    (哥打峇鲁1日讯)老友一生一世!



    一名在隆市打拼创业的青年商家哈菲兹,惊悉老友中风,特地取消繁忙日程,从隆市飞丹州载送老友到医院看病。

    网民称赞哈兹菲,在成功的路上不忘老友,这种真情难得可贵,万中无一。

    View this post on Instagram

    Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan Bila kesihatan dia terjejas, saya tktau dia stroke. Dia kata dia demam & kaki sakit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Terinjit injit Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahan, pakaikan dia spender baju & angkat dia ke hospital Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap “Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni “Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!

    A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on


    哈菲兹马哈末也是一名社媒网红,他发贴文指出,他获知老友兼工作伙伴中风,匆忙放下隆市的工作飞抵丹州。

    从视频中见到,老友的住家是丹州在一个偏僻的甘榜,当他走入木屋,见到老友卧病在床,而室内灯光昏暗。

    他声称,对老友不能下床完全不知情,他先协助老友穿衣,然后抱对方上车直驱医院。途中老友要喝水,他们曾停下车。

    从医院外观看来,他们是到哥打峇鲁中央医院。

    哈菲兹说,老友小名“洛”,从小一起玩到大,老友是一名柔道选手,中风之前曾在马运会和东南亚运动会亮相。

    “洛勤奋工作,所以我决定雇用他。上周洛开始感到不舒服,随后向我请假回丹州休息。”

    他说,洛的医疗开支全由他买单,他要让洛接受最好的治疗。

    网友被他的举止感动之余,也祝福洛早日康复。

    哈菲兹(左)与洛是从小玩到大的好友。
    哈菲兹(左)与洛是从小玩到大的好友。
    洛无法下床,哈菲兹趋前扶他起来。
    洛无法下床,哈菲兹趋前扶他起来。
    到医院途中,哈菲兹停车让洛喝水。
    到医院途中,哈菲兹停车让洛喝水。
    到了医院,哈菲兹抱洛下车。
    到了医院,哈菲兹抱洛下车。

    *本網站有權刪除或封鎖任何具有性別歧視、人身攻擊、庸俗、詆毀或種族主義性質的留言和用戶;必須審核的留言,或將不會即時出現。